La cultura menorquina a través de la seva poesia popular i l’art de la glosa es faran sentir al Centre el pròxim 15 de desembre. La jornada inclou un ventall d’actes a càrrec de l’Associació Soca de mots i junt amb la col·laboració de versotaires del Ball de Diables de Caldes.
Els actes del Cicle Veïns dedicat a la glosa menorquina s’iniciaran a les 19 h amb una xerrada sobre la música improvisada i la poesia popular en l’actualitat , a càrrec de l’Associació d’amants de la glosa menorquina Soca de Mots, i dels versotaires del Ball de Diables de Caldes de Montbui. A continuació hi haurà bereneta amb tast de gastronomia menorquina.
Finalment, a les 20h 30’, hi haurà l’acte més esperat, el glosat menorquí,amb glosadors vinguts de Ciutadella i Maó. losar —el glosat— és el terme que fem servir per denominar una pràctica que consisteix a cantarversos que s’improvisen al moment mateix d’interpretar-los.
A Menorca, per a fer un glosat, es reuneixen dos o més glosadors que, després d’una introducció, es disposen a fer una mena de combat versat on cada glosador posa a prova l’enginy i la capacitat de resposta ràpida i improvisada de l’altre. La predisposició dels que s’asseuen per gaudir d’una conversa de vegades irònica, d’altres crítica, fa que la comunicació sovint esdevingui suggerent i captivadora..
El vers improvisat és un gènere de la literatura popular de tradició oral que ve d’antic i que podem trobar en molts indrets d’arreu del món com ara Mallorca, Catalunya, el País Basc, Múrcia, les illes Canàries, Cuba, l’Argentina, Xile o l’Uruguai. A Caldes de Montbui, els versots del Ball de Diables són avui un gènere de poesia popular ben arrelada, on la sàtira i la crítica social hi ocupen un lloc preeminent.
QUÈ ÉS EL CICLE VEÏNS?
És un esdeveniment cultural que s’organitza al Centre Ateneu Democràtic i Progressista amb la intenció d’aproximar-nos a les cultures més properes a casa nostra (occitana, aragonesa, valenciana, castellana, basca, etc).
Els estats i les institucions oficials tendeixen sovint a crear divisions i fronteres de manera que es pugui reconèixer ben nítidament qui són els nostres i qui són els altres. Necessita que tots els seus súbdits parlin igual i que no es puguin entendre amb gaire facilitat amb els “estrangers” d’altres estats o territoris. Amb el Cicle Veïns es vol trencar amb aquest mecanisme pervers convençuts que només es pot estimar allò que es coneix. I es fa convidant grups de música tradicional i popular que permetin fer un tast del seu patrimoni musical i lingüístic i organitzant actes diversos paral·lels als concerts (taller, xerrada, exposició i passi d’audiovisuals, etc.)
QUÈ S’HA FET FINS ARA?
Des de l’any 2013 s’han organitzat a l’Ateneu Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, fins a sis edicions del Cicle Veïns dedicats: a la cultura i llengua aragonesa, a la cultura occitana, a les músiques del País Valencià, a l’illa de Sardenya, a la ciutat de l’Alguer i a l’entroido gallec (carnaval que se celebra en alguns pobles de Galícia). Tots els esdeveniments del Cicle Veïns han estat pensats en col·laboració amb entitats socio-culturals dels llocs a què es dedicava cada edició. Algunes de les entitats que han col·laborat estretament amb el CICLE VEÏNS han estat la COLLA DE CHARRADORS O CORRINCHE que forma part del CENTRE ARAGONÉS DE BARCELONA, L’ASSEMBLEA CUTURAL GALEGA DE BARCELONA, ÒMNIUM CULTURAL DE L’ALGUER.